Hírek

Nem akarnak használt lakást venni a magyarok

Budapesten több mint 80, a megyeszékhelyeken és nagyobb vidéki városokban 52, illetve 50 százalékkal csökkent az adásvételek száma 2019 első három negyedévében.

10 százalékkal visszaesett az összesített lakáspiaci forgalom 2019 első három negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, derül ki a KSH lakásárindexéből.

Ebben a használtlakás-eladások 11 százalékos visszaesésének volt meghatározó szerepe, amit a jóval kisebb súlyú, 18 százalékos újlakás-piaci bővülés nem tudott ellensúlyozni.

A használt lakások 15, az újak 9,5 százalékkal drágultak az előző évhez képest. Egy új lakás átlagosan 29,8, míg egy használt 16,9 millió forintba került.

Az Ingatlan.com is pénteken tette közzé elemzését, amely szintén megerősíti, hogy a múlt év közepétől jelentősen csökkent a lakásvásárlások száma.

Közleményük szerint a múlt év harmadik negyedében közel 19 ezer lakás cserélt gazdát az országban, ez 56 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

A használt lakások adásvételeinek száma Budapesten több mint 80 százalékkal csökkent, a megyeszékhelyeken és nagyobb vidéki városokban 52, illetve 50 százalékos csökkenést tapasztaltak.

Az Ingatlan.com legfrissebb adatai szerint az eladó lakóingatlanok piacán idén januárban jelentősen nőtt a magánszemélyek kínálata: a fővárosban 57 százalékkal, a megyeszékhelyeken 53 százalékkal több eladó lakóingatlant hirdettek, mint egy évvel korábban.

Vissza a hírekhez

"Egy lakás értelme nem a bútorok,

hanem az érzés,

amely eltölti ott az embereket."

- Márai Sándor

Rólunk mondták